Sule
Peterburi tee 88A, 11415 Tallinn
6055 666 tallinn@bambona.com

Kasulikku infot erinevate puu- ja juurviljade kohta

Soovitused värskete viljade hoiustamiseks leiate siit.

Jahedas aeglustub puu- ja köögiviljade küpsemine ja need säilivad kauem. Soojas ja kuivas kiireneb viljade valmimise protsess. Täpsemate soovitustega saate tutvuda siin.

Mango

mangoües mangot peaks teadma, et alles 2 tunni möödudes võib tarvitada alkoholi või juua piima. Seda eirates võib tekkida kõhuvalu oht.

Ostes mangot, valige rohelisemat värvi, need on magusamad, vili pead olema veidi pehme.

Avokaado

Avokaado e. dzunglivõi on väga kõrge toiteväärtusega, sisaldades kuni 27% oliivõlile sarnast avokaadoõli. Sellele vaatamata on ta kolesteroolialandaja, kõrge E- ja C-vitamiini, kaaliumi, kiudainete ja monoküllastamata rasvade tõttu.

Avokaado värvuse järgi jagunevad avokaadod kaheks: rohelised ja tumedad avokaadod. Tumedatest avokaadosest kõige tuntum on Hass sorti avokaado. Tumedate avokaadode, nt Hass avokaadode, eripära on, et need tõmbuvad valmimisel tumedaks.

Kumkvaat

Kumquats e. kääbusapelsin on ainuke tsitruseline, mida enne söömist ei koorita.

Pastinaak

Pastinaak on asendamatu maitsejuur suppide ja puljongite valmistamisel. Ideaalne kasutada ka kartulipüree ja juurviljakotlettide tegemisel. Sisaldab rohkelt eeterlikke õlisid, meeldiv aroom ja maitse on tugevam kuumutatud pastinaagil.

Pastinaak on rahustava toimega ravim.

Papaia

Papaia on siis valmis, kui koorele ilmuvad kollakas- pruunikad plekid.

Ananass

Küpse ananassi leidmine poelettidelt on küllalt problemaatiline. Te ei eksi, kui valimisel jälgite alljärgnevat: küps ananass on muljumisel veidi vetruv ning ananassi allosast hoomab meeldivat ananassi aroomi. Lõhnatut ananassi peaks hoidma toatemperatuuril mõned päevad, kuni on tunda aroomi.

Hurmaa

Küpse hurmaa on veidi klaasjas ja katsudes sültjas. Välimuselt meenutab veidi tomatit.

Hurmaa mõningad sordid on tanniinirikkad nagu toomingaviljadki ning nad on süües veidi suud kuivaks tegevad. Hoidke selliseid vilju mõni aeg (umbes 1 tund) sügavkülmas ja mõrkjas maitse kaob. Hurmad sisaldavad väga palju joodi ja A-vitamiini.

Kookospähkel

Kookost ostes teadke, et kookose raputamisel peab olema kuulda kookospiima loksumist. Helitu kookos on söömiskõlbmatu ja lootusetult vananenud.

Granaatõun

Granaatõun on verd tugevdava toimega puuvili, väga suure C-vitamiini sisaldusega. Vili säilib kuni 3 kuud. Tema kest muutub küll kõvaks, kuid see hoiab sisu värskena. Granaatõuna koori ei tasu ära visata. Kuivatatud koortest valmistatud ravitee toimib suure pektiinisisalduse tõttu kõhurohuna nagu mustikatest valmistatud tõmmiski.